четвер, 24 грудня 2015 р.

Задачі. 9 клас

Розв'язуємо задачі

№1. Що покаже гальванометр, якщо через нього за 15 хв пройшов заряд, який дорівнює 25 Кл? Скільки електронів має пройти при цьому через переріз провідника за одиницю часу?
№2. Необхідно виготовити реостат, розрахований на 8 Ом, із нікелінового проводу з площею поперечного перерізу 0,5 мм². Якої довжини провідник необхідно взяти? Яким буде спад напруги на реостаті при силі струму 2,5 А?
№3. Для виготовлення спіралі взяли 10 м дроту площею поперечного перерізу 0,5 мм². З якого матеріалу виготовлений дріт, якщо при силі струму в спіралі 2 А напруга на її кінцях становить 8,6 В?
№4. Два паралельно з’єднані резистори підключили до мережі з напругою 8 В. Опір першого резистора 2 Ом, сила струму в другому резисторі дорівнює 2 А. Визначити опір другого резистора, силу струму в першому резисторі, а також загальний опір і загальну силу струму в колі.
№5. Під час електролізу, який тривав 1 год при силі струму 25 А, на катоді виділився метал масою 30 г. Визначте електрохімічний еквівалент цього металу.
№6. Визначте масу міді, яка виділилася на катоді під час електролізу купрум сульфату, якщо електроліз тривав 15 хв при силі струму 1,5 А.
№7. Нікелювання металевої пластинки, що має площу поверхні 108 см², тривало 2 год при силі струму 0,3 А. Знайдіть товщину шару нікелю.
№8*. Дві електролітичні ванни з розчином купрум сульфату з’єднані послідовно й під’єднані до джерела струму, напруга на якому 2 В. Скільки міді утвориться на кожному з катодів за 1 год, якщо опір розчину в першій ванні 3 Ом, а в другій – 2 Ом?

Додаткові задачі.

1.     Дві електролітичні ванни з розчином сульфатної кислоти з’єднані паралельно й під’єднані до джерела струму, напруга на якому 10 в. Скільки водню виділиться під час електролізу за 50 хв, якщо опір розчину в першій ванні 0,6 Ом, а в другій – 0,4 Ом?
2.     Визначте час, який потрібен для покриття сталевої деталі площею поверхні 400 см² шаром хрому завтовшки 36 мкм. Електроліз проходить за сили струму 16 А.
3.     Обчисліть витрачену електроенергію на рафінування 2 т міді (Cu²+), якщо напруга на електролітичній ванні становила 1,2 В.
Зверніть увагу: якщо мідь Cu²+, то k = 0,33, а якщо Cu+ - то
 k = 0,66 (залежить від валентності).



Немає коментарів:

Дописати коментар